Origen del STAND UP PADDLE

SUP

La palabra SUP es correspon a les sigles de Stand Up Paddle, que significa remar/palejar dempeus. Té arrels ancestrals, és una de les formes més antigues de desplaçament però només té 25 anys d’història com a esport.
A l’Egipte del 3000 a.C i altres civilitzacions, Indis Americans, Indígenes de les Filipines, el Perú i Bolivia, de l’antiguetat ja remaven d’empeus sobre embarcacions, molt diferent entre elles.
Hawaii va ésser l’epicentre del naixement del surf. Les taules de surf es remonten als pobles de la Polinesia i Indis Americans de temps ancestrals, però no hi ha constància de la practica del SUP com a tal abans del s.XX. A Hawaii, Ku Hoe He’e NALU significa posar-se de peu, remar i navegar una onada.

Entre aquests ancestres coincideix la forma de remar, que significa Stand Up Paddle, però aquelles embarcacions eren diferents i no s’assemblaven a una taula de surf (mensjournal)
Actualment en moltes parts del món, se segueix utilitzant com a forma de desplaçament, caça i exploració de nous territoris. Segons les dades tècniques i documentals aportades per ‘Ben Marcus’; Des d’un punt de vista tècnic, es reconeix que les quilles son una innovació tecnològica i les taules hawaiianes de l’antiguitat no en tenien, i que per tant, seria molt difícil que poguessin remar dempeus i menys, desplaçar-se amb èxit per a surfejar les onades.

A principis dels anys 60, els avis del surf modern van començar a surfejar remant dempeus, com a diversió, i adaptat per una pràctica de genolls, però no van expandir la pràctica més enllà de Hawaii. Els “Beach Boys” (Surf Instructors) a Waikiki Beach van descobrir que al posar-se dempeus, podien fer fotografies fàcilment als turistes que estaven aprenent a surfejar.
Al 2000 surfistes hawaians van començar a jugar, a practicar SUP com a mètode d’entrenament físic i d’orientació complementari, idoni per els dies que no es podia fer surf per falta d’onades. Va ser llavors quan es va començar a fomentar i a desenvolupar el SUP com a esport a tot el món.

La indústria va augmentar la producció de taules de SUP a tot el món i rems específics, evolucionant aquesta disciplina de manera exponencial; d’esport emergent, a modalitat en auge total, sense requerir onades. Anys més tard, a Florida, van néixer la fusió de Fitness, Yoga i Pilates sobre la taula de SUP. Actualment existeixen grans esdeveniments internacionsal de SUP Waves i SUP Race, i diferents modalitats de disciplines; Onades, Races, Downwind, Travesies, Descens rius, ..
Recordo el boom del SUP, la primera fotografia de SUP del gran mestre Laird Hamilton, surfejant propulsat per una pala, que va donar la volta el món. Recordo que vaig arrencar la pàgina de la revista de la marca Oxbow amb molt de carinyo, i PAM! 20 anys després tinc el privilegi de dedicar-m’hi professionalment, amb tota la meva passió!

Es un esport conegut a nivell mundial i una activitat que ha passat a ser practicada per una minoria, a convertir-se en un referent important per a masses, com a pràctica per a garantir una bona condició física. Atrau a milions de persones de tot el mon, atrau a un públic molt divers però sembla que tots busquen la mateixa satisfacció, benestar i connectar amb la natura.

Leave a comment

Deja una respuesta

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)